• Lorem ipsum
Laagweergevers / subwoofers

Subwoofers vullen bestaande fullrange-systemen aan in het laag. Het frequentiegebied waarin ze de weergave overnemen van de fullrange 'topjes' is zeer kritisch. Een verkeerd ingesteld overnamegebied kan de geluidskwaliteit buitengewoon negatief beïnvloeden. Het inregelen kan een lastige klus zijn, maar gelukkig zijn er systemen die presets hebben waarin de subwoofers en de topjes optimaal op elkaar worden afgestemd.

Toepassing

Afhankelijk van de toepassing kan worden gekozen voor subwoofers met drivers van verschillende afmetingen. Voor toerende producties zullen de afmetingen en het gewicht misschien van doorslaggevende betekenis zijn en voor vaste installaties zijn wellicht uitsluitend de prestaties van belang. In het eerste geval is er bijvoorbeeld keuze uit subwoofers met drivers vanaf 12-inch en in het tweede geval kan zelfs worden gekozen voor subwoofers met meerdere 18-inch drivers.
In zijn algemeenheid line array-systemen vrijwel altijd voorzien van subwoofers en ook vaste geluidsinstallaties met (zeer) compacte luidsprekers kunnen niet zonder subwoofers.

Integratie

Een goed voorbeeld zijn de producten van het Duitse kwaliteitsmerk Voice-Acoustic. Deze leveren losse versterkers die voorzien zijn van voorinstellingen voor alle combinaties van hun speakers en een aantal van hun subwoofers is voorzien van een ingebouwde versterker die meteen voor de optimale distributie zorgt van signalen voor de subwoofer(s) en de daarbij gebruikte fullrange-luidsprekers. Deze actieve subwoofers vormen een perfecte basis voor verhuursets, doordat de set-up uitermate simpel is. Het aantal componenten van zo'n set is minimaal en de afstemming gaat in de vorm van pasklare presets.

Laagweergevers / subwoofers

Veel fullrange-systemen produceren weliswaar vrijwel het hele frequentiegebied dat nodig is voor de weergave van spraak en muziek, maar het diepe laag dat noodzakelijk is voor een complete muziekbeleving ontbreekt vaak. Om die reden produceren fabrikanten die kwaliteitssystemen op de markt brengen vrijwel altijd ook subwoofers.

Lees meer