• Lorem ipsum
Netwerk audio interface

Voorkeur

Podiumtechniek heeft een lichte voorkeur voor Dante. Als er een bestaand netwerk is of als de specifieke toepassing dat vereist, is er omvangrijke expertise met betrekking tot de andere netwerkprotocollen. Die voorkeur komt voort uit ervaringen met een beproefde combinatie van bijvoorbeeld Yamaha digitale mengtafels en Focusrite AD- en DA-converters uit de Rednet-serie. De voordelen van Dante zijn dat de individuele apparaten zich bijzonder simpel op afstand laten bedienen.

Afstand

Zo kun je vanaf een Yamaha mengtafel de instellingen van de AD- en DA-converters en voor versterkers instellen, ook als die zich op grote afstand bevinden. Dat kan ook door middel van een laptop, die je tevens kunt gebruiken om zo’n Dante-netwerk te configureren. Dante heeft ook veel opties met betrekking tot redundant-netwerken, zodat er altijd een opstelling kan worden bedacht die niets meer aan het toeval overlaat.

Netwerk audio interface

Inmiddels is de overdracht van meerkanaals audio - bijvoorbeeld vanaf het podium naar de mengtafel achterin de zaal of in de regiekamer – veel gemakkelijker en meer bedrijfszeker geworden door het gebruik van ethernet-netwerken als drager. Veel fabrikanten gebruiken hun eigen protocol, maar er is een aantal standaarden die door steeds meer bedrijven wordt geadopteerd. Een belangrijke daarvan is Dante.

Naast Dante zijn er verschillende andere standaarden die elk hun eigen aantrekkelijke eigenschappen hebben. Je kunt daarbij denken aan MADI, Revenna, ADAT, AVB en AES67. Sommige protocollen kunnen naast audio ook video transporteren. Er is nog veel ontwikkeling dus het laatste woord is er nog niet over gesproken.

Lees meer