• Lorem ipsum
JB-Lighting*

Bij JB-Lighting gaan ze compromisloos te werk. Om hun hoge kwaliteitsnormen te garanderen maken ze alle componenten, op enkele uitzonderingen na, in eigen huis. Het volledige traject van ontwerp, het bouwen van prototypes, mechanische serieproductie en het verwerken van elektronische onderdelen houden ze in eigen hand. Daarvoor hebben ze hooggekwalificeerd personeel in dienst.

In huis

Bijkomend voordeel van het praktisch volledig ‘in huis’ ontwerpen en produceren is dat de lijnen naar productaanpassingen en –verbeteringen altijd kort zijn. Ook is daardoor de serviceverlening buitengewoon adequaat en razendsnel. Dit wordt nog extra ondersteund door de modulaire opbouw van de producten, waarbij het vervangen van componenten supersimpel is. De tijden waarbinnen reparaties of onderhoudsbeurten kunnen worden uitgevoerd zijn dan ook zéér kort. Gerepareerde apparatuur wordt zorgvuldig getest voor ze wordt geretourneerd.

Onderscheidingen

JB-Lighting stapte al heel vroeg in in led-technologie, wat in 2005 resulteerde in de VaryLED 3*84: de eerste led-gebaseerde washlight die geschikt was voor podiumgebruik. Daaraan voorafgaand hadden ze in 2000 al een stuurtafel ontwikkeld die heel specifiek gericht was op bewegend licht: de Licon 1. Dit ter ondersteuning van hun eigen eerste producten op dat terrein die ook in dat jaar werden uitgebracht.

Vervolgens ontwikkelde JB-Lighting een scala aan armaturen die werden bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de JBLED A7 washlight die in 2008 de Plasa Award for Innovation ontving, de Beamwash A12 verwierf in 2011 de Showtech Product Award in de categorie Lighting & Projection Technology en de Varyscan P7 behaalde in 2017 de pipa Award met name omdat het de eerste led-gebaseerde moving head was die voorzien van van CMY-kleurmenging.

Moving heads

Onder de washlights zijn momenteel de meest in het oog springend de Sparx 18 en de Sparx 30 moving heads met hun unieke TwinZoom. Zoals alle armaturen van JB-Lighting zijn ze extreem stil (29dB, A-gewogen) en laag van gewicht (respectievelijk 21kg en 24,4kg), maar dat heeft geen consequenties voor de prestaties. Doordat de lenzen zijn ondergebracht in twee onafhankelijk van elkaar te bewegen chassis, zijn er unieke effecten mee te behalen. Zo kan van beide de hoek individueel worden bepaald. De optische componenten maken extreem homogeen licht en verbluffende kleurschakeringen mogelijk. De bundel heeft desgewenst met een scherpe of een diffuse rand en ook de vorm van de bundel kan worden gewijzigd. De hoek is met een bereik van respectievelijk 3 tot 70 en 4 - 70 buitengewoon flexibel. Er zijn versies met RGBW- en RGBY-leds.

High power en high CRI

Zeer aantrekkelijk is de P12, die er is in twee versies: Spot en Profile. Deze - op hun beurt - zijn er in een HP- (high power) en een HC-versie (high CRI). De lichtopbrengst van de P12 is overweldigend: de HP-versie brengt het tot 46.000 lm en de HC-versie tot 34.000 lm. De modules in de P12, zoals de animatiemodule in de Spot, de messen in de Profile, en gobo- en kleurenwielen, zijn zonder tussenkomst van gereedschap uit en in te bouwen, wat onderhoud en verwisselen extreem simpel maakt.

De messenunit kan 110º worden geroteerd en de messen kunnen onafhankelijk van elkaar binnen een zeer royaal bereik worden gepositioneerd en sluiten volledig.

Led-spot: Profile en Wash

Het vlaggenschip bij JB-Lighting is de P18, die er is in een Profile- en een Wash-versie. Ze zijn voorzien van witlicht-leds. De P18 Profile munt met een led-unit van 1.000 watt uit in lichtopbrengst, wat het equivalent oplevert van ongeveer 1.700 watt bij traditionele lampen. Toch weegt de P18 Profile maar 32 kg en dit armatuur is indrukwekkend stil; ook weer slecht 29dB (A-gewogen).

De Wash-versie is voorzien van dezelfde led-technologie maar dan in combinatie met een fresnel-lens. Dit model is zelfs nog iets lichter dan de Profile: 31 kg. In deze versie levert de P18 in lichtopbrengst het equivalent van een traditionele lamp van 2.000 watt.

Waardevast

JB-Lighting houdt onderdelen van geleverde producten tien jaar op voorraad en elk model dat wordt geïntroduceerd, wordt gedurende tenminste vijf jaar in productie gehouden. Dit garandeert continuïteit met betrekking tot reparatie en onderhoud én zorgt ervoor dat het vrijwel altijd mogelijk is om lichtinstallaties desgewenst uit te breiden met dezelfde types armaturen.

Door de oerdegelijke constructie en de garantie dat de kleurtemperatuur gedurende de volledige levensduur niet wijzigt, zijn de armaturen van JB-Lighting bijzonder waardevast. De spreekwoordelijke Duitse kwaliteit vertaalt zich in hoge tweedehandsprijzen.

Bekend

In de afgelopen decennia hebben vele vooraanstaande theaters, concertzalen en operahuizen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken en Korea gekozen voor de compromisloze aanpak van JB-Lighting. Het is duidelijk dat Jürgen Braungardt met JB-Lighting gekozen heeft voor een traject waarbij kwantiteit volstrekt ondergeschikt is aan kwaliteit. JB-Lighting-producten richten zich dan ook op het topsegment van belichting voor theater, concerten, tv/broadcast en evenementen. In dat segment, met zijn veeleisende gebruikers, is JB-Lighting al lang een bekende naam.

Video over 30 jaar JB-Lighting (Duitstalig).

JB-Lighting

Moving heads in het topsegment

In 1990 legde Jürgen Braungardt de basis voor JB-Lighting in Blaustein in het zuiden van Duitsland. Gefascineerd als hij was door de toen zeer vooruitstrevende techniek van scanner-lichteffecten specialiseerde hij zich in complexe mechanische constructies en analoge en later digitale aansturing. JB-Lighting profileert zich tegenwoordig als producent van zeer hoogwaardig, bewegend licht met een voortrekkersrol binnen de led-technologie.

Lees meer
USB flashdrive, vormgegeven als JB-Lighting P12 moving head. Handig voor het opslaan van lichtinstellingen als back-up of voor reizende voorstellingen. Opslagcapaciteit: 4GB.
De JB-Lighting P10 heeft de compacte en lichte behuizing van de P9 en is voorzien van een heel precieze messenmodule. Het is daardoor het perfecte gereedschap voor veeleisende, creatieve toepassingen.
CRI >90
De P12, moving head met een led-vermogen van 640 watt, is ongelooflijk helder, extreem licht en compact met een gewicht van slechts 23kg.
De P9 is buitengewoon veelzijdig, effectief en compact met extreem snelle pan-tilt bewegingen. Met zijn 330W led-vermogen en output van 15.000lm, is deze 'kleine versie' niet alleen een grote verschijning in termen van helderheid.
19x 40W
De Sparx 12 Washbeam (RGBW-led ) is perfect als effect-unit, spot voor in het tegenlicht en als hoogwaardige wash-unit met een prachtig homogene lichtbundel. Hij is fluisterstil (29dB(A) en extreem licht (15,5kg). De kleurtemperatuur is instelbaar.
1200W LED
Profielspot uitgevoerd met multicolor leds (RGBYA) met een overweldigende lichtopbrengst, laag eigen gewicht en een verbluffend lage geluidsproductie. Bedoeld voor veeleisende theaters, productiehuizen en lichtontwerpers.
De P7 is na 7 jaar in 2021 uit productie gegaan. Heb je onderdelen nodig deze zijn gewoon leverbaar.
De P7 is vervangen door de P9.
De P12 Wash, moving head met een led-vermogen van 640 watt, is ongelooflijk helder, extreem licht en compact met een gewicht van slechts 23kg. Hij is uitgerust met een fresnel-lens. Met zijn grote hoeveelheid functies laat de P12 niets te wensen over.
Servicekoffer met diverse tools voor onderhoud aan JB-Lighting spots / armaturen. Materiaal voor montage/demontage, lensreiniging en smeermiddelen zoals olie en vet.