Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
23 Juni 2022

Zaans Toneelhuis: kwaliteitsbewust binnen een beperkt budget

Prachtig dekkend licht met led-parren van ROXX

In juni konden we terugkijken op een succesvolle installatie in het Zaans Toneelhuis. Met een beperkt budget lukte het om een set-up samen te stellen die tóch voldoet aan de hoge eisen die wij zelf stellen.

Talent oogsten

Vlakke-vloerzaalHet Zaans Toneelhuis is er voor iedereen in de Zaanstreek e.o. die theater (wil leren) spelen en maken. Met een theaterschool, repetitieruimte voor amateurs en profs, eigen producties en onderwijsprojecten maken ze theater mogelijk voor iedereen. 

Vlakke-vloerzaal

Het Zaans Toneelhuis is gevestigd in een voormalige medicijnenfabriek. Het podium is op de eerste verdieping waar zich oorspronkelijke kantoren bevonden. Het is nu een vlakke-vloerzaal waarin, ondanks de beperkte hoogte, met behulp van trussen een grid is aangebracht. De belastbaarheid van dit grid is beperkt, doordat de dakconstructie geen zware belasting toestaat. Daarbij kwamen de led-parren van ROXX goed van pas, die ondanks hun overtuigende lichtopbrengst van 9.000lm bijzonder lichtgewicht zijn. Hiervan werden er tien in het grid geplaatst. Het trussmateriaal is van Hof.

Cirkelvormige en elliptische lichtbundels

De ROXX E.SHOW led-parren leveren RGB + Lime vanuit een eenpuntsbron, wat betekent dat er geen meerkleurige schaduwen optreden zoals bij verreweg de conventionele led-parren. Het licht is buitengewoon egaal en door middel van micro-fresnel-lenzen kan de lichtbundel naar keuze worden gevormd. Je kunt daarbij kiezen tussen cirkelvormige en elliptische lichtbundels, zoals bij traditionele parren waarbij de lichtbundel wordt bepaald door de stand van het filament. Ook de afmetingen van zowel de cirkelvormige als de elliptische lichtbundels zijn in te stellen met deze fresnel-lenzen.

Uitnodigende lichttafel

De ROXX-armaturen laten zich via draadloos DMX bedienen. Dat scheelt enorm veel bekabeling en is operationeel ook aanzienlijk betrouwbaarder doordat de DMX-lijnen niet hoeven te worden doorgelust. Als lichttafel werd voor een Infinity Chimp 100 gekozen. Deze is standaard voorzien van draadloos DMX, wat perfect aansluit op de ROXX-armaturen. Opmerkelijk is dat de Chimp blijkbaar zó uitnodigend is dat een toevallig aanwezige regisseuse binnen de kortste keren en zonder specifiek doel met de lichttafel aan de gang ging en interessante lichtinstellingen produceerde.
Daarnaast hangen er acht Showtec led-profielspots. Op deze manier ontstaat er een lichtplan met prachtig dekkend licht en voldoende creatieve opties d.m.v. de ROXX E.SHOW’s en de led-profielen.
Voor het geluid zorgen twee Score-5’s met een Paveosub-112 van Voice-Acoustic. Deze worden aangestuurd door een HDSP-3DDA van hetzelfde gerenommeerde, Duitse merk.

Sequentieel inschakelen

Het sequentieel inschakelen van de stroom wordt gedaan door een SRS switchpack SPU1216. Zo wordt voorkomen dat bij het inschakelen het systeem in één keer onder spanning komt te staan met alle onvoorspelbare gevolgen van dien.

Stroomaansluitingen en datanetwerk

We zorgden ook voor de bekabeling en het datanetwerk, waarbij we voor audio kozen voor een Dante-netwerk. Dit maakt de aansluitingen zéér ongecompliceerd, waarbij Audinate AVIO in- en uitgangen het systeem van analoge connecties voorzien. Door de inzet van Dante is de fysieke bekabeling tot een minimum beperkt, terwijl het systeem in de toekomst vrijwel oneindig kan worden uitgebreid; zowel qua afstanden als aantal audiokanalen. Zowel het datanetwerk als stroom – voor zover het niet al in de muurcontactdozen aanwezig is - kunnen naar elk locatie in de ruimte worden gebracht met stageblokken van ModulAir die zijn voorzien van twee data-aansluitingen en twee maal powerCON.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »