Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
 • Lorem ipsum
11 Maart 2022

Welke takelsturing

Welke takelsturing heb ik nodig?

Of je nu een enkel object met één takel de lucht in wilt krijgen of een uitgebreide rigging-constructie met meerdere trussen, waarbij er meerdere takels tegelijkertijd en – natuurlijk - synchroon moeten worden aangestuurd, er is altijd een passende en veilige oplossing: van takelsturingen die er uitzien en net zo compact zijn als een pickle tot en met takelsturingen die gelijktijdig 24 takels kunnen aansturen en zich laten uitbreiden tot een hijssysteem voor 384 takels. 
Ook voor de bediening zelf zijn er verschillende opties: van bediening op de takelsturing zelf tot en met bedrade of draadloze afstandsbedieningen.

Low Voltage en Direct Voltage

Verreweg de meeste takelsturingen zijn er in Low Voltage- en Direct Voltage-versies. Direct Voltage wordt ook aangeduid met de term Direct Control. In het eerste geval gaat het om een takelsturing die een stuurspanning + de voeding levert en in het tweede geval wordt de takel rechtstreeks aangestuurd door middel van voedingsspanning. Zo is de budgetvriendelijk SRS Yellowbox er in de DV-versie en een LV-versie, terwijl ook de zeer geavanceerde en uitgebreide SRS 12-kanaals AHD leverbaar is met Low Voltage en Direct Voltage.

Yellowbox LV-versieGele en rode connectors

Direct Voltage heeft zekere voordelen. De aansturing is simpeler, door twee fases in de voeding te verwisselen verandert de takel van richting, waardoor je maar één kabel hoeft aan te sluiten. Dit maakt de constructie eenvoudiger en daardoor goedkoper. Low Voltage gebruikt daarentegen een extra kabel/aansluiting voor de sturing en biedt daarmee meer functionaliteit. In het geval van Low Voltage-sturing is de voedingskabel voorzien van de bekende rode CEE-connector en de kabel met het stuursignaal van een gele CEE-connector.

Veiligheid voor alles

Veiligheid heeft bij het takelen van objecten de absolute prioriteit. Handboeken voor takelen en rigging hanteren als startpunt: als het niet veilig is, doe het dan niet! Om die reden zijn takelsturingen voorzien van een aantal faciliteiten om hijstaken te onderbreken dan wel te voorkomen. Natuurlijk is elk takelwerktuig voorzien van een onmiddellijk te herkennen en vliegensvlug te bedienen STOP-knop. Daarnaast wordt het takelen onder bepaalde omstandigheden niet gestart:

 • Als er een fase ontbreekt
 • Als er een te lage spanning op de installatie staat
 • Als er overspanning op de installatie staat

Ook kan er een aantal dingen zowel automatisch als handmatig worden gecheckt om de veiligheid en werking te waarborgen, zoals:

 • Spanning
 • Fase-uitlijning
Multiconnectors voor takelsturing
Takelsturing met 3x Harting
Individuele aansluitingen en multiconnectors

Om de stroom bij een situatie met meerdere takels naar de individuele units te krijgen, kun je in veel gevallen kiezen voor verschillende uitgangsterminals. Sommige voorzien in afzonderlijke uitgangen per takel en andere maken gebruik van multiconnectors. Voor deze multiconnectors, zoals Harting en Socapex, kunnen de pinbezettingen verschillen. Een overzicht van de meest gebruikte pinbezettingen vind je in deze blog. Ook kun je kiezen voor combinaties. Afhankelijk van het model kun je bij SRS takelsturingen kiezen uit de volgende outputconnectors:

 • CEE16A/4p
 • Harting/16p
 • Socapex/19p
 • WAGO Screw-terminal
Verschillende merken takels

Er zijn in de theater en evenementenbranche een paar merken takels dominant. De takelsturingen die wij leveren sluiten om die reden perfect bij deze merken aan. Mogelijkerwijs gebruiken specifieke merken een afwijkende pinbezetting, maar bij de levering van takelsturingen kan daar d.m.v. de meegeleverde kabels rekening mee worden gehouden.

 • Chainmaster/Movecat/Liftket/Tourrig
 • CM lodestar
 • LITEC/EXE
 • Trabes
 • Prolyft
 • Verlinde/Stagemaker
 • Hitachi

Weet je na deze blog precies wat je nodig hebt, klik dan snel door naar de webshop en je hebt het binnen de kortste keren in huis. Is het gaan duizelen door al het jargon, laat ons u helpen met het maken van de juiste keuze!

U kunt ons bereiken op:

Tel:+ 31 85 40 15 92 9
Mail: [email protected]