Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
9 Augustus 2023

DMX, AES en audio via CAT-kabel

Vier DMX universes via ethernetkabel

Voor een groot verhuurbedrijf hebben we recentelijk 22 stagebloks geassembleerd die het signaal van vier DMX-lijnen verzenden via één kabel. Om multi-bekabeling over langere afstanden overzichtelijk te houden kun je namelijk overwegen om CAT-netwerkkabels te gebruiken. CAT-kabels zijn 8-aderig en bieden dus ruimte voor vier signaallijnen. 

Dat kan het signaal zijn uit vier DMX-universes, maar ook vier analoge audiosignalen of acht digitale audiosignalen via AES. Voor professionele toepassingen worden XLR-connectors gebruikt. 3-polig XLR's voor analoge audio en AES, en zowel 3-polige als 5-polige XLR's voor DMX.

UTP, FTP of S/FTP 

Voor de genoemde toepassingen kun je dezelfde kabels gebruiken. Specifieke soorten CAT-kabel zijn afgeschermd, wat onontbeerlijk is wanneer je ze wil inzetten voor analoge audio, maar ook voor stabieler overdracht van digitale signalen als DMX en AES. Kabels met de aanduiding FTP (Foiled Twisted Pair) of STP (Shielded Twisted Pair) hebben dus de voorkeur. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Deze kan op zich wel gebruikt worden, maar niet voor analoge, gebalanceerde audio. Het beste, maar ook meteen het duurste, zijn kabels met de indicatie S/FTP. In zijn algemeenheid - er zijn namelijk verschillende samenstellingen in de aanduidingen - betekent F dat er een afscherming d.m.v. folie is toegepast en S een gevlochten afscherming. ModulAir Stageblok CAT-break-outEen kabel met 3-polige XLR's kun je dus voor alle drie de genoemde toepassingen gebruiken, maar voor DMX natuurlijk female als uitgang en male als ingang, en voor audio precies omgekeerd. 5-polig XLR alleen voor DMX.

Break-out voor etherCON

ModulAir lintkabelPodiumtechniek levert voor deze specifieke toepassing van CAT-kabel een simpel zelf te monteren oplossing. Speciaal voor het combineren van 4 XLR-in- of uitgangen (3- of 5-pins) met 1 etherCON-connector is er een ModulAir-stageblok. In een DMX- of audioconfiguratie (3-pins) zou je dan mogelijkerwijs de volgende onderdelen nodig hebben, waarbij solderen niet nodig is:

Algemeen:
ModulAir PCB 4x XLR maleDMX-ingangen of audio-uitgangen:
DMX-uitgangen of audio-ingangen:

Let op: de genoemde configuraties zijn niet geschikt voor IP-gebaseerde netwerken zoals ArtNet, sACN of Dante.