• Lorem ipsum

SRS Group

Het volledige verhaal achter SRS-Group lees je hier

SRS Group

Het Slowaakse bedrijf SRS ontwerpt en fabriceert sinds 1992 lichtapparatuur. Een onderneming met aan de basis een creatief team dat geen enkele uitdaging uit de weg gaat. De kracht van SRS Group is dat ze standaardproducten in hun productlijn aanpassen aan specifieke wensen van klanten. Binnen SRS zijn er drie divisies: SRS Power, SRS Lighting en SRS Rigging.

SRS is aangesloten bij PLASA , een wereldwijde associatie van bedrijven die techniek en diensten aan de entertainmentwereld leveren. Podiumtechniek.nl is exclusief importeur van SRS Group in Nederland. Natuurlijk zijn alle SRS-producten die wij leveren getest en waar nodig aangepast aan de Nederlandse markt en wetgeving.

Door de ruime ervaring met de productie van apparatuur voor de theater- en evenementenindustrie is SRS expert op dit gebied en levert producten op maat en met korte levertijden.

SRS Lighting

SRS Lighting ontwikkelt producten voor de aansturing van licht, effecten en podiuminstallaties voor theaters en evenementen. Het gaat daarbij om dimmers, switchers, en distributie en conversie van data zoals DMX, Art-Net en RDM. Het betreft apparatuur zowel voor vaste installaties als om bijvoorbeeld portable dimmers en switchers; al dan niet draadloos. Ook produceren ze DMX-controllers en andere DMX-gestuurde apparatuur zoals shutters en voedingsunits voor scrollers.

Garantie

De ruggengraat van de SRS Lighting wordt vanouds gevormd door de dimmers en de DMX-splitters. Hiermee startte de faam van SRS en inmiddels is zo veel ervaring opgedaan met de productie ervan dat de firma het aandurft om vijf jaar garantie te bieden op de dimmers en zelfs levenslang op de splitters.

 

DMX-dimmer en -switchers

Aan de basis van het gebruik van dimmers, switchers en andere apparatuur voor lichtsturing ligt het DMX-protocol. Vanuit de licht- of stuurtafel worden commando’s verstuurd in de vorm van een opdracht om aan of uit te schakelen, of voor het regelen van niveaus. Over één DMX-kabel kunnen 512 van die commando’s worden verstuurd. Die kunnen bedoeld zijn voor een apparaat dat meerdere opdrachten kan uitvoeren, zoals een led-spot waarvan je de kleuren kunt instellen, van gobo kunt wisselen en de lichtintensiteit wilt regelen, maar je kunt elk van die commando’s ook voor individuele apparaten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een dimmer die de lichtsterkte van een armatuur regelt.

Functies

Als je met een dimmerpack werkt, gebruikt elke ‘kring’ van het dimmerpack dus een van die 512 mogelijke ‘kanalen’ en als je met bewegend licht werkt gebruikt dat armatuur al gauw acht of meer van die 512 DMX-kanalen om de spot te kunnen richten, te focussen, de grootte van de lichtbundel in te stellen, van kleur te wisselen of wat voor mogelijkheden het armatuur nog meer biedt. Via één DMX-kabel kun je dus 512 dimmers aansturen of – bijvoorbeeld – acht moving heads die elk 64 DMX-kanalen gebruiken voor de verschillende functies. Dimmers heb je dus nodig wanneer je de lichtsterkte van spots wilt regelen die zelf geen DMX kunnen ontvangen en dat geldt ook voor switchers, waarbij die laatste categorie alleen maar aan en uit te schakelen is.

Aansluitingen

Kijk bij de aanschaf van dimmers en switchers in elk geval het formaat van de in- en uitgangen in de gaten. Veel armaturen, rookmachines en andere apparatuur is voorzien van schuko-aansluitingen (reguliere 220V-stekkers zoals je ook in het huishouden tegenkomt), maar in de theaterpraktijk komt 16A-CEE ook veel voor (met de karakteristieke blauwe kleur en deksel die meteen als vergrendeling dienstdoet).

Veiligheid

In zijn algemeenheid is het erg belangrijk de stroomvoorziening onder de loep te nemen wanneer je met theaterlampen aan de gang gaat. Omdat ze bedoeld zijn om een hoge lichtopbrengst te produceren is ook het stroomverbruik veel hoger. Al snel schiet dan de stroomtoelevering van een huis-tuin-en-keuken-installatie tekort. Je moet dan over op een serieus systeem dat de stroom op een veilige en bedrijfszekere manier kan distribueren. Wellicht ten overvloede: werken met een slechte en ondoordachte stroomvoorziening is spelen met je leven.

Het hele assortiment van SRS-Group is exclusief te vinden op onze website!

Ga naar het assortiment