• Lorem ipsum

De Nieuwe Schuur, culturele werkplaats

Het verhaal van Herpt

Met De Nieuwe Schuur, culturele werkplaats is enerzijds een markant gebouw gerealiseerd, maar bovenal een inspirerende en betaalbare werkplek waar kunstenaars zich kunnen (blijven) ontwikkelen. Ze doen hun best om die voor iedereen toegankelijk te houden, niet in de laatste plaats voor makers.

De Nieuwe Schuur is een initiatief van Hans Andersson en Francine Houben. Houben is een internationaal  vermaard architect en het karakteristieke gebouw draagt ontegenzeglijk de kenmerken van haar baanbrekende werk. Het echtpaar streeft naar de verbintenis van kunstenaars en bedrijven. Door die in De Nieuwe Schuur samen te brengen, ontstaan nieuwe initiatieven en mogelijkheden, kunnen die gebruikmaken van elkaars kennis en kwaliteiten. Zo vormt zich een betrokken kring van liefhebbers die de kunsten laten groeien.

Podiumtechniek zorgde voor het ontwerp en de realisatie van het theaterlicht en het geluid. Om het werken met de installatie zo simpel mogelijk te maken werd er gekozen voor een systeem met presets, waarbij bezoekende makers op een gemakkelijke manier kunnen switchen tussen een elementaire licht- en geluidsplan, en een uitgebreider set-up met aanzienlijk meer mogelijkheden voor enscenering.

 

Presets en opties

Het licht en het geluid kunnen tegelijkertijd worden bediend. De voorinstellingen én bijvoorbeeld de inschakelvertragingen voor de switchpacks, zodat niet alle apparaten en armaturen tegelijkertijd aan gaan, worden georganiseerd door een Symetrix Prism 8x8 die op zijn beurt op afstand wordt bediend door de een bedienings-touchscreen aan de muur of een aangesloten computer. De lichtstanden worden verzorgd door een Visual Productions CueCore die de standen in de Symetrix volgt. De drie SRS12-kanaals switchpacks worden gefaseerd ingeschakeld. Zo ontstaat een foolproof systeem waarbij er geen technicus nodig is om het licht en het geluid in de meest voorkomende situaties in te stellen. Ook als de beamer of de vier draadloze microfoons worden ingezet kan dit zonder dat er een technicus aan te pas hoeft te komen, terwijl de opties om het licht en het geluid op de juiste plaats te krijgen te allen tijde beschikbaar zijn.
Als er meer wensen zijn met betrekking tot het licht en het geluid, kan gebruik worden gemaakt van de Allen & Heath SQ-5 mengtafel en de Infinity Chimp lichttafel. Er zijn daarnaast meer dan genoeg faciliteiten om eigen apparatuur via netwerkaansluitingen te verbinden met de aanwezige speakersystemen en armaturen in het grid.

 

Moving heads voor flexibiliteit

Alle armaturen voor de theaterbelichting zijn moving heads. Er hangen JB-Lighting P12's als profielspots en Chauvet beamwashes. Dit is, naast het gebruik van de Symetrix Prism 8x8, een van de aspecten die het werken met presets mogelijk maakt. Wanneer er specifieke plaatsen in de ruimte moeten worden belicht, kan daar met de moving heads een optimaal 'plaatje' bij worden gemaakt. De P12 is voor veel theatertoepassingen een ideaal armatuur, vooral doordat de afmetingen beperkt zijn, de geluidsproductie vrijwel nihil, terwijl de lichtopbrengst, optische prestaties en mogelijkheden op een héél hoog niveau staan. Dat maakt de P12 tot een favoriete schijnwerper van ambitieuzer lichtontwerpers.

JB-Lighting in vol ornaal

 

Digitale audio via Dante

Alles transport op het gebied van audio maakt gebruik van Dante®; de verbindingen tussen de aansluitpunten op het podium, microfoons, mengtafel en versterkers zijn volledig digitaal. Hierdoor is het bij de verandering van de toepassing niet noodzakelijk om te patchen. Dit maakt de bediening enerzijds extreem flexibel en anderzijds – en dat was ook het doel - buitengewoon simpel.

Het grid van De Nieuwe Schuur

 

Mobiele techniekhoek

Vanaf de techniekhoek, die overal in de zaal kan worden geplaatst, kan het geluid worden bediend d.m.v. een Allen & Heath SQ-5 mengtafel, die uiteraard is voorzien van Dante-faciliteiten. Het FOH-geluid wordt geproduceerd door versterkers en (passieve) luidsprekers van Voice-Acoustic. Hiervoor is gekozen omdat de integratie van de weergevers en versterkers optimaal is. Daardoor is er een extreem bedrijfszeker systeem ontstaan, waar ook het gebruik van Dante® een niet onbelangrijk steentje aan bijdraagt. Voice-Acoustic-systemen produceren ook bij hogere volumes geluid met hifi-kwaliteiten, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor het doorversterken van akoestische bronnen.
Er is gekozen voor een 10-kanaals systeem: in elke hoek hangt er een Voice-Acoustic Modular 10’s (10” / 1,4") en voor het laag zijn er vier subwoofers. De overige twee kanalen zijn voor het aansturen van floormonitors, waar twee extra Voice-Acoustic Modular 10’s voor kunnen worden ingezet.

 

Subwoofers in het dak

Het laag wordt verzorgd door vier Voice-Acoustic Paveosub-112’s 12”-subwoofers, die aan het plafond zijn bevestigd. Daardoor bevinden zich op of rondom het speelvlak geen obstakels en ontstaat er letterlijk een ‘vlakke vloer’.

Plafond Herpt zonder gridPlafond Herpt met gridDe Nieuwe Schuur gevuld met stoelenSubs en lampen aan het grid

De versterkers, twee driekanaals Voice-Acoustic HDSP-3A's en een vierkanaals Voice-Acoustic HDSP-4A leveren in het totaal 16.000 watt aan 4Ω. Duidelijk moge zijn dat er voldoende overhead is om perfect beheerst kwaliteitsgeluid te leveren.

 

Flexibel netwerk

Er zijn vier stageblokken die op elke gewenste plek in de ruimte kunnen worden ingezet. Deze zijn voorzien van tweemaal powerCON en een netwerkaansluiting, en in die zin multifunctioneel. De CAT-netwerkaansluiting kan worden gebruikt om een lichttafel op het DMX-netwerk aan te sluiten, maar ook om een mengtafel met Dante te verbinden met de speakers voor FOH of monitoring. Stageblok met powerCON en CAT5De stageblokken kunnen vrijelijk worden gepatcht en op elke plek worden neergelegd, zelfs op het terras buiten. De netwerkwerkaansluiting kan worden gebruikt voor audio, DMX én video. Dat maakt dat het systeem extreem flexibel en kunnen letterlijk alle hoeken en gaten van alle ruimtes worden benut voor voorstellingen, repetities en presentaties.

 

Het buitenterrasRuimte voor creativiteit

Bij regulier gebruik worden echter alle instellingen gemaakt door middel van een touchscreen aan de wand. Het systeem bij De Nieuwe Schuur is een zeer geavanceerde manier om ruimte te scheppen voor creativiteit, met name door de simpele bediening, maar laat zich ook uitstekend inzetten voor gecompliceerde, veeleisende producties en presentaties.

 

Assortiment