Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
12 Mei 2021

Lightwise test JB-Lighting

Op 4 en 5 mei 2021 werd de voorstelling FRITZ – 75 jaar vrijheid gespeeld in de grote zaal van TAQA Theater De Vest in Akmaar. Vanwege de coronacrisis werd deze alleen als online stream beschikbaar gesteld en ±1.500 mensen maakten daar gebruik van. Jan Kortbeek van Lightwise tekende voor het licht- en decorontwerp. Voor deze voorstelling kreeg hij de beschikking over JB-Lighting P12 en P18 spots.

FRITZ - 75 jaar vrijheid

High power en high CRI

Van de P12 gebruikt hij de profielspotversie; tweemaal HP (high power) en twee HC (high CRI). Van de P18 zet hij een Wash en een Profile in, beide HC-versies. De P12 HC hangt in het front en de P12 HP als ‘doorslag’ door de toren met lamellen. Scene uit FRITZ - 75 jaar vrijheidDeze laatste produceert een dramatisch effect, waarbij niet kleurweergave maar juist de lichtopbrengst de hoogste prioriteit heeft. Jan Kortbeek: ‘Je kunt bijna niet zien wanneer er conventioneel licht aanstaat in combinatie met de P12 HC in het front. De P12 HC blendt zo mooi.’ De P18 Profile HC wordt in het tegenlicht gebruikt voor o.a. scherpe, rechthoekige belichting en de P18 Wash HC belicht van bovenaf.

Wash met roterende messen

‘De spots van JB-Lighting zijn heel stil en licht, en de kwaliteit van de led-bron is uitstekend’, vertelt Kortbeek. ‘Ook opvallend is dat het messenpakket zich heel gemakkelijk laat aansturen, waar ik bij andere merken nog wel eens ruzie met de messen heb. De P18 presteert op dat gebied zelfs nog iets beter dan de P12. De P18 Wash is tamelijk uniek: het is de enige wash die ik ken die voorzien is van messen, die ook nog ‘s individueel te roteren zijn.’

JB-Lighting <a title=Oog voor kwaliteit

De voorstelling is voorgeprogrammeerd in WYSIWYG r46 van Cast Software. Na enkele aanpassingen van de libraries door Cast werkten deze prima zodat de voorstelling in een 3D-omgeving kon worden geprogrammeerd. Over het werken met de spots van JB-Lighting en over de lichtkwaliteit is Jan Kortbeek uitermate tevreden: ‘Ik was blij verrast! Ik begrijp nu héél goed waarom JB-Lighting in zo veel grote operahuizen hangt. Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gehad om ze te kunnen uitproberen! Bedankt, Podiumtechniek!’

 

FRITZ – 75 jaar vrijheid
Producent: Superstart Theaterproducties
Regie en tekst: Maarten Elout
Foto’s: Lotte van Akkeren
Licht- en decorontwerp: Jan Kortbeek

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »