Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
31 Augustus 2021

JB-Lighting: kampioen koelen

Binnenwerk JB-Lighting P12Armaturen van JB-Lighting, en dan met name de P12 en P18 moving heads, munten onder meer uit in prestaties bij hogere temperaturen. Waar fixtures van andere merken zichzelf bij hogere bedrijfstemperaturen snel op een lager pitje zetten en zelfs helemaal uitschakelen, slagen de moving heads van JB-Lighting erin onder extreme omstandigheden de lichtopbrengst overeind te houden. Opvallend is dat daarbij dat de geluidsproductie de beloofde 29dB(A) niet overschrijdt.

Vroege start

De belangrijkste reden dat JB-Lighting vooroploopt met de technologie van het koelen van led-bronnen is dat JB-Lighting al 15 jaar ervaring heeft met led-technologie en dus veel eerder is begonnen met het ontwikkelen van koeltechnieken. Daarbij heeft JB-Lighting-oprichter Jürgen Braungardt gedurende een aantal jaren aerodynamica bestudeerd, wat leidde tot een dieper inzicht in luchtstromen en -wervelingen.

Koeling JB-Lighting P12Parallelle koellichamen

De koellichamen bij JB-Lighting zijn op een andere manier in het armatuur geplaatst dan bij de concurrentie. Waar de koelende lucht bij andere ontwerpen een aantal koelplaten/vinnen in serie passeert, zijn de koellichamen in JB-armaturen dwars op de luchtstroom en boven elkaar gemonteerd. Ze werken dus parallel. Daardoor ligt de efficiency bij JB-Lighting een stuk hoger. Bijkomend voordeel van deze manier van monteren is dat de koelvinnen minder bijdragen aan de afmetingen - met name de lengte - van het armatuur.

Balans lichtopbrengst en geluidsproductie

De temperatuur binnen en buiten het armatuur wordt continu gemonitord, waarbij de interne temperatuur in elk geval beneden 55℃ wordt gehouden. Weliswaar wordt de lichtopbrengst van het armatuur bij hogere temperaturen aangepast, maar – als gezegd – deze blijft altijd toereikend, terwijl de geluidsproductie minimaal blijft. Er is altijd een optimale balans. Hoewel de armaturen op zich natuurlijk wel beveiligd zijn tegen oververhitting is er in de dagelijkse praktijk nog nooit een JB-lighting P12 of P18 in die modus terechtgekomen.

Morphing-structuur

Er wordt gebruikgemaakt van heat pipes om de warmte die de led engine produceert te verplaatsen naar de koelvinnen. Doordat de heat pipes zijn voorzien van een morphing-structuur functioneren ze optimaal in elke positie; onontbeerlijk voor een moving head. De koelvinnen hebben een specifieke geometrie die de geluidsproductie terugbrengt. De combinatie van het design van de heat pipe, de koelvinnen en de ventilatoren vormen in feite het geheim van JB-Lighting. Samen met de intelligente software zorgt dit voor het uiterst beperkte geluidsniveau van 29dB(A) of minder

Voordelen t.o.v. multicolor-led

In de context van koeling heeft een witlicht-led voordelen ten opzichte van multicolor-led. Om genoeg lichtopbrengst met een multicolor-led te krijgen, met name voor het produceren van wit licht, moeten de leds noodgedwongen worden verdeeld over meerdere PCB’s die onder een hoek ten opzichte van elkaar moeten worden gepositioneerd. Dit heeft consequenties voor de afmetingen van de led-engine, ze zijn aanzienlijk groter, en ook moeten dat PCB’s vanaf meerdere kanten worden gekoeld en vereisen dus een gecompliceerder en groter koelsysteem.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »