Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
26 Oktober 2021

Spelers bedienen twaalf takels bij voorstelling NNT

Twaalfkanaals takelsturing als rekwesiet

Freedom is een explosieve en tegelijkertijd aangrijpende voorstelling van het Noord Nederlands Toneel. Het is een samenwerking tussen de dansers van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag. Vertrekpunt voor de dansvoorstelling is het verhaal van Mohamedou Ould Slahi, die 14 jaar onterecht vastzat in Guantánamo Bay, waar hij werd ondervraagd en gemarteld. Hij beschreef zijn ervaringen in het boek The Gauntanamo Diary. De Amerikaanse overheid censureerde dit boek, waarbij er op 2.500 plaatsen zwarte balken over de tekst werden aangebracht of deze op een andere manier onleesbaar werd gemaakt.

Aangrijpende voorstelling

De dansers van Club Guy & Roni en slagwerkers van Slagwerk Den Haag pakken de vrijheid, die Mohamedou onterecht afgenomen is terug met een energieke in-your-face-voorstelling, waarbij grenzen tussen dans, muziek, decor en instrument vervagen. Samen creëren ze een meerstemmige narratief waarbij de maximalistische werkwijze van choreograaf en regisseur Guy Weizman terugkomt in een associatieve, aangrijpende voorstelling die zonder twijfel aan zal zetten tot dialoog.

Zwarte blokken

De zwarte balken in het boek van Mohamedou zijn inspiratie voor het gebruik van grote, zwarte, manshoge doosvormige kappen die boven het speelvlak hangen op het toneel. Ook refereren ze naar de geestelijke en lichamelijke martelingen waaraan Mohamedoe is blootgesteld. In combinatie met de motortakels waarmee de kappen op en neer kunnen worden bewogen, zorgt dit voor een rauwe, industriële uitstraling.

Er hangen in het totaal twaalf van deze kappen. De helft is van metaal en de andere helft is van hout. De kappen worden door de spelers gebruikt als percussie-instrumenten. De zijden van de metalen kappen hebben verschillende diktes, zodat ze meer klankmogelijkheden bieden. Naast interne verlichting zijn de kappen elk voorzien van twee microfoons, zodat de klank kan worden versterkt. Ook twee van de twaalf takelmotoren hebben microfoons en kunnen op die manier worden ingezet als onderdeel van de muziek. Als takelsturing werd uiteindelijk gekozen voor de GMC-DV analoge takelsturing van SRS,

Custommade oplossingen

Jonathan Hutter, 1ste inspiciënt bij het Noord Nedertlands Toneel, licht het proces toe: ‘Aanvankelijk werd gedacht aan het gebruik van trekken, maar dit bleek op allerhande manieren te gecompliceerd. Vervolgens werd er aan enkelvoudige takelsturingen per speler gedacht en daar werd ook mee geëxperimenteerd, maar het nadeel daarvan is dat er dan per speler twee kabels met 16A/380V vanuit het grid naar beneden lopen én dat er geen gemakkelijk te bedienen, externe noodstop voorhanden is. De oplossing ligt dan in een meerkanaals takelsturing. Deze is echter standaard niet met meerdere afstandsbedieningen tegelijkertijd te bedienen, dus daar moest een custommade oplossing voor worden bedacht. Paul van Schaik van Podiumtechniek begeleidde dit proces en uiteindelijk werd door de fabriek van SRS in Slovakije een op maat gemaakte oplossing geproduceerd met een break-out voor twaalf pickles, plus een extra noodstop voor in de coulissen.
'Elke speler kan dus een kap op en neer bewegen en in geval van nood álle motortakels tegelijkertijd stilzetten. De noodstopknop op de individuele afstandsbedieningen bedient de volledige set takels die met de 12-kanaals takelsturing worden aangestuurd.’

Freedom reist tot en met januari 2022 door Nederland. Speellijst.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »