• Lorem ipsum

Licht, geluid en infrastructuur bij Theater Corrosia

Het verhaal van Almere

Tekst: Anita van Prooijen

Corrosia, een bruisende hotspot in het hart van Almere-Haven. Opvallend door de verrassende vormgeving, roestig inderdaad, en laagdrempelig door de verschillende functies, van buurtcentrum tot bibliotheek, en van café tot theater. Voor Almeerse stedenbouwkundige begrippen is Corrosia een historische plek: het is een van de oudste gebouwen in Almere haven.

In 2015 was het pand toe aan een complete renovatie. Een van de onderdelen van deze culturele smeltkroes op de Markt in Almere-Haven is Corrosia Theater, Expo en Film. Ook dit deel van het gebouw is grondig op de schop gegaan. Bob Ages was daarbij van begin tot einde nauw betrokken.

Architect, theateradviseur en theatertechnicus

Maaike Westinga van architectenbureau Ten Bras Westinga ontwierp de vernieuwde inrichting van Corrosia Theater, Expo en Film, ook was zij ook verantwoordelijk voor de bewaking van het budget, en voor de communicatie met de opdrachtgever, woningcorporatie De Alliantie. Bob Ages: ‘Ik werd als ervaren theatertechnicus aangetrokken voor de aanpak van alle technische zaken in het theater, en voor de communicatie met de onderaannemers. Theater Advies onder leiding van Gerbrand Borgdorff had hierbij een overkoepelden en adviserende rol.

Kwaliteit en budgetbeheersing

Bob Ages had bij Corrosia een aantal duidelijke doelen voor ogen: een theater- en filmruimte creëren die aantrekkelijk en goed toegankelijk is voor bezoekers én voorzien van doordachte technische faciliteiten. Een ambitieuze missie, zeker gezien het beschikbare budget.
Wie Bob Ages kent, weet dat hij altijd het overzicht behoudt. Zijn kracht is het vinden van betaalbare opties, gebruikmakend van een uitgebreid, creatief netwerk. Waar het kon, is bij het Corrosia-project geld bespaard met alternatieve, kwalitatief sterke oplossingen. Zo bleef in het budget voldoende speelruimte over voor noodzakelijke duurdere investeringen, zoals een hoogwaardig filmdoek & vast spanning/dimmerinstallatie.

Toegankelijke zaal

Corrosia moet een plezierige plek zijn voor alle bezoekers. Bob realiseerde daarom enkele specifieke wensen in de opstelling van de zaalruimte: ‘Ik wilde dat ook vooraan in het midden van de tribune plek zou zijn voor rolstoelers, dus niet alleen op de standaard plaatsen aan de zijkant. Verder kan bij jeugdtheater de voorste rij stoelen geheel worden weggehaald.’ Hierdoor ontstaat een verhoging waarop kinderen vrij kunnen zitten, en actiever bij de voorstelling zijn betrokken. De zaalstoelen, die overigens uitstekend zitten, zijn op maat gemaakt door Mobelli Contract Seating.

Zaal-ledverlichting

De verlichting van de zaal komt uit de koker van Podiumtechniek.nl. Paul van Schaik ontwikkelde hiervoor ledlampen met een CRI >95, een kleurshift 2700 tot 5700K en die naadloos van 100 naar 0% gedimd kunnen worden, voor een prijs die een stuk lager lag dan de offerte van een ander bedrijf. ‘Betere kwaliteit voor minder geld’, volgens Bob Ages.

Technische infrastructuur

Ook voor andere zaken mocht Podiumtechniek.nl voor Corrosia aan het werk. Als toeschouwer merk je er niets van, maar voor de bezoekende gezelschappen en de eigen technici is technische infrastructuur optimaal. Voor het uittekenen hiervan werd Paul van Schaik ingezet. Hij ontwierp onder meer de kabelrouting, en audiopanelen aan alle zijden van het 17 meter brede toneel. ‘Door de optimale infrastructuur is minimaal bekabeling nodig.’

Afstopping

Over het ophangen en verschuiven van de afstopping had Bob Ages uitgesproken ideeën. Alle doeken, van leverancier ShowTex, zijn op gelijke hoogte opgehangen voor een rustig en strak effect. Het horizon- en filmdoek kunnen van een mooi aansluitend kader worden voorzien. Ook over het schuiven en slim opbergen van de afstopping is nagedacht zo kunnen alle doeken opgeborgen worden in twee grote kasten aan de zijkant van het toneel. Voor de belichting van het horizondoek kwam Podiumtechniek.nl weer om de hoek kijken, met de levering van led-horizon, in samenwerking met Arthea Luce. Niet alleen energiezuiniger, maar vooral ook met meer mogelijkheden in toepassing van kleuren en een nette spreiding.

Geluidsinstallatie

Voor de aanleg van de audio-installatie werd gekozen voor  Holland PA Pro Audio. Uniek in het systeem, van Kling & Freitag, is de positie van de cardioïde subkast. Deze is onder de brug in het midden van de zaal opgehangen, een idee van Podiumtechniek.nl voor een optimale spreiding van het sub op de tribune.

Verlichting

Bars met geïntegreerde DMX en voedingWie in Theater Corrosia over de bruggen loopt, merkt dat deze identiek zijn ingericht. Er is hier gekozen voor het gemak van de technici, die niet hoeven te sjouwen met spots. Bob Ages: ‘En dankzij de samenwerking met SRS Light zijn er balken gemaakt van 15m met 15 schuko aansluitting en 15 DMX-aansluiting. De DMX aansluiting werken als 1 grote DMX splitter. Alle schuko aansluitingen komen bij de SRS Light dimmer installatie terecht op de dimmer. Met het UltiSense software kan er per kanaal worden gekozen tussen vaste spanning of een dimmeraansluiting. Door deze oplossing kunnen DMX gestuurde spots snel worden aangesloten en worden gevoed via de dimmerinstallatie.
Podiumtechniek.nl leverde de A-BEE draadloze DMX remote, een technisch hoogstandje uit eigen keuken.

Partners in het project

Voor Corrosia heeft Bob Ages, soepel samengewerkt met handenvol partijen. Een aantal is al voorbij gekomen; anderen mogen ook zeker genoemd worden:

Succesvolle afronding

De renovatie van Theater Corrosia stond financieel en in tijd behoorlijk onder druk. Op beide fronten is het project succesvol afgerond. De geplande voorstellingen konden begin 2016 van start gaan, en het budget werd niet overschreden. Bob Ages bereikte zijn doelen en Podiumtechniek.nl heeft kunnen laten zien waar het bedrijf in uitblinkt. Missie geslaagd: Almere heeft er een theaterzaal van hoog niveau bij.

 

Ga naar producten